Brænde og miljø

Vi høre ofte spørsmålet, er brænde (eller briketter for den sags skyld) en god og miljøvenlig måde at opvarme sit hjem på, og det kan det faktisk være lidt svært at svare ordentligt på.
Bruger man udelukkende tørt brænde (og selvfølgeligt gerne økologisk), så er belastningen på vores miljø faktisk minimal hvis det brændes ordentligt af.
Desværre ser vi flere og flere eksempler på folk der lige vil spare lidt penge, og derfor benytter hvad de lige har liggende af træ rester, som så ryger i brændeovnen for lige at give lidt varme. Eller også smide der det æble træ de lige har fældet og kløvet ind i brændeovnen, da det jo var det eneste de lige havde ved hånden. Selv med nyeste teknologi i moderne brændeovne, er det ikke nok til at gøre noget ved dette problem. (se f.eks. nyeste artikel om “heating technology” fra newtbiz.com)
Hvad er problemet med dette spørger du måske. Faktisk er det er noget større problem end man lige skulle tro. For brænder man ikke træet ordentligt af, som f.eks. er tilfældet med fugtigt og nyhugget træ, så sender man flere dioxiner ud i luften sammen med røget fra træet. Dioxner er et meget giftigt stof som kan give hormon forstyrelser, kræft og en lang række andre dårlige symptomer. Lige nu kommer omkring 40% af vores dioxin udledning fra private brændeovne, og en stor del af dette skyldes at folk brænde forkert af. Dette skyldes i nogen grad at folk køber brænde og briketter på tilbud alt for billigt, og dermed får nogle som enten er lavet af affalds træ eller indeholder andet end rent træ.

træ briketter tilbud - værd at vide

Men hvad kan man så selv gøre for at minimere dette problem og skåne miljøet mest muligt? Før det først skal man udelukkende benytte tørt brænde, som f.eks. ovntørret bøgebrænde der kan købes hos enhver forhandler, som f.eks. kvalibraende.dk eller i dit lokale byggemarked eller bilka. Du skal også sørge for kun at fyre med rent træ, så ikke alle mulige træ rester du lige har liggende, og for gud skyld, brug aldrig imprægneret træ eller malet træ, da dette udover at kunne udlede dioxiner også indeholder en lang række andre skadelige stoffer, som vi bestemt ikke ønsker at få op i luften.
Du kan også vælge, som så mange andre udelukkende at fyre med briketter, eller træbriketter som de også kaldes. Grunden til at de er gode, er at man nærmest altid kan være sikker på at de er helt tørre (ellers vil de begynde at smuldre ret så meget), og enda ofte betydeligt mere tørre end træ. En træbriket indeholder omkring 6% vand, hvor et stykke tørt brænde indeholder omkring 18%, så det er noget af en forskel. Denne forskel gør også at briketterne har en bedre brændværdi end træet, hvilket betyder at du får mere varme for dine penge, da det ikke skal bruges ekstra energi på at fjerne vandet fra træet. Briketter er derudover nemmere at stable og sviner ikke helt så meget som kløvet træ gør.

Så hvis du også vil være med til at passe på vores miljø, så tænk over hvad du, dine forældre eller venner putter i sin brændeovn og dermed ikke blive en af dem som er med til at øge vores dioxin forurening.