Glucosamin mod gigt og ledsmerter

Information om glucosamin og slidgigt

I sidste uge så vi på hvordan man via et helse produkt som magnesium, kan reducere generne ved slidgigt. I dag vil vi følge lidt op på dette, og se nærmere på glucosamin, et naturmedicin som i stor udstrækning bruges til behandling af generne ved slidgigt og andre gigt sygdomme. Glucosamin er over de seneste par år, blevet af de mest sælgende typer af kosttilskud, både til folk med slidgigt, men også folk som tænker på deres sundhed. Der er dog stadig en del diskussion, om effekten ved at tage en daglig dosis af dette kosttilskud. Mange gigtpatienter oplever en del bivirkning med deres smertestillende medicin, og er derfor begyndt at se nærmere på naturmedicin og kosttilskud, som et alternativ.

Læs mere: Virker magnesium mod slidgigt?

Hvad er Glucosamin

Glucosamin er et almindeligt aminosukker som findes i kroppen, og en vigtig forløber i den biokemiske syntese af glycosylerede proteiner og lipider.
Stoffet forekommer naturligt i væsken omkring vores led, i knogler, knoglemarv, skaldyr og svampe. Glucosamin spiller en afgørende rolle i opbygningen af brusk, og mange mennesker tager det som supplement til behandling af slidgigt. Udover gigtpatienter, er der også mange sportsfolk som tager glucosamin som kosttilskud, da flere sportsgrene belaster leddene ret kraftigt. Her vil et tilskud af glucosamin, i mange tilfælde reducere smerter og gener i disse led. Det fremkommer i 3 forskellige former:

  • Glucosaminsulfat
  • Glucosaminhydrochlorid
  • N-acetyl-glucosamin

Læs mere: Kan slid gigt behandles med glucosamin?

Hvordan virker Glucosamin

Glucosamin er afgørende for opbygning af vores brusk. Brusk er det fleksible, hårde bindevæv, der findes i flere dele af kroppen. Dette fine gummiagtige væv fungerer som polstring, en pude til knogler og led. Alt brusk kræver at der er glucosamin tilstede, da det er nødvendigt at producere glycosaminoglycaner, en væsentlig bestanddel af ledbrusk.
En anden ting som er vigtig for opbygning og reparation af væv og brusk er Svovl. Glucosamin spiller en afgørende rolle ved at inkorporere svovl i brusk.
I takt med at man bliver ældre falder ens glucosaminniveauet, på sigt vil det betyde at denne genopbygning af brusken ikke længere er helt så effektiv som før. Dette vil i mange tilfælde føre til begyndende symptomer på slidgigt. Ved derfor at tage et dagligt tilskud af Glucosamin, er man med til at øge mængden af det i brusken, og dermed reducerer disse symptomer.

Bivirkninger ved Glucosamin

For langt de fleste vil der ikke være nogle bivirkning forbundet med at tage Glucosamin. Dette er også en af grundene til at det er klassificeret som et kosttilskud og ikke et lægemiddel.
Enkelte har dog rapportet bivirkninger som eksempelvis:

  • Kvalme
  • Diarré eller forstoppelse
  • Halsbrand
  • Øget tarmgas

Læs mere: Ekstra information om Glucosamin

Hvad koster dette kosttilskud

Glucosamin er et forholdsvis billigt kosttilskud, med en pris på mellem 1-3 kroner for den daglige mængde man har brug for.
F.eks. koster et glas Glucosamin Copyfarm 400 mg – 270 tabletter omkring 240 kroner, hvor man skal tage 3 tabletter om dagen. Eller Dolenio Glucosamin 1178mg – 90 tabletter, til omkring 220 kroner, hvor man kan nøjes med en piller om dagen. Så det er ikke et voldsomt dyrt produkt, især ikke da det i mange tilfælde, betyder at man vil kunne skære ned på sin smertestillende medicin.
Det kan købes på det lokale apotek, i mange helse butikker eller i online webbutikker som f.eks. med24.dk. Hold dog øje med fragtprisen, skulle du overveje at handle disse produkter online.

Virker det?

Det interessante spørgsmål er så – virker skidtet? Der er lavet en del undersøgelse, man ofte har de ikke være grundige nok eller ensbetydende nok til at man decideret kan sige at glucosamin kan bruges til behandling af slidgigt. Dog er der rigtig mange gigtpatienter, som efter at have taget produktet i en periode, har oplevet af mange af deres gener helt eller delvis er forsvundet.
Dette kan tyde på at ikke alle vil opleve at Glucosamin virker for dem, men for andre vil det være et super produkt. Personligt har jeg selv taget glucosamin i en periode, i forbindelse med en overbelastning i hoften som generede mig i flere måneder. Her kunne jeg tydeligt mærke en forskel efter jeg begyndte at bruge glucosamin.
Evt. kan det kombineres med magnesium, som vi jo i sidste så kunne reducerer mængden af betændelse i vores led, og dermed også være med til at mindske de gener, som typisk opstår hos gigt patienter.

For endnu støtte effekt af disse produkter, kan de også kombineres med let motion – Her er det dog vigtig at man ved hvad man laver, i stedet for blot at kaste sig ud i træningen. Træner man forkert eller for meget risikere man at problemerne blot bliver værre, frem for bedre.

magnesium som kosttilskud til en sund livsstil