Økologiske Kostumer

Karnevalsshoppen

De fleste af os har sikkert prøvet det..Man står og skal afsted til karneval, tyroler fest eller anden begivehed som kræver at man kommer udklædt, og dagen inden man skal afsted, skynder man sig ned i den lokale kostume butik og køber et af de mange kostumer som lige passer lidt ind. Er man lidt mere organiseret, så bestiller man sit kostume online, da udvalget her er lidt større og man ofte kan spare en smule. Man modtager så efterfølgende sit kostume, bliver som altid lidt skuffet over kvalitet, men tager det alligevel på til kostumefesten. Dagen efter så føles ens hud så ofte lidt underlig, man opdager små røde pletter her og der, men det meste af tiden, tænker man at det sikkert skyldes for meget alkohol eller noget man har spist.
Men faktisk så skyldes en stor del af dette, at de kostumer som vi kan købe, bliver produceret i Kina, og ofte under forhold som aldrig ville gå herhjemme. Tit så er der tale om børne arbejde, men det største problem, er at der ofte bruges masser af forskellige kemikalier under forarebjdning og farvning af tekstillerne der bruges til fremstillingen af kostumer. Da kvalitet her, ikke er noget som er særlig meget i fokus, og da det ikke er tale om tøj man går i flere dage i træk, så er der ikke de samme krav til fremstillingen her, som der er til almindeligt tøj. Dette gør at når du så tager et kostume på, så kommer din hud i kontakt med disse potentiel skadelige kemikalier, og ofte når man er iklædt denne form for udklædning, så sveder jo en hel del, som faktisk er med til at gøre det hele betydeligt værre.

Det er netop derfor at mange oplever disse typer af udslæt eller kløe når man kommer hjem fra en kostumefest eller karneval. Så det ville jo være rigtigt fedt, hvis det kunne lade sig gøre at købe økologiske kostumer. Der er heldigvis masser af muligheder inden for økologisk tøj, som f.eks. det nye fede koncept med læderjakker fra Better World Fashion, børnetøjet fra Vigga osv. Desværre er dette koncept endnu ikke nået til kostumer, og jeg tror nu også at markedet endnu er lidt for lille til det. Men jeg håber da stadig at dette vil ændre sig over de næste år.

Men hvad gør man så hvis man gerne vil have et fedt kostume, men ikke vil gå med noget som bestemt ikke er godt for huden? Man laver det da selv! Det er faktisk ikke helt så svært som man skulle tro.. Der er masser af guides på sider som youtube, instagram og pinterrest til hvordan du laver det helt perfekt kostume, og her har du så valget til selv at købe noget godt økologisk stof at bruge til det. Mangler du inspiration, kan du evt. kigge på nogle af de mange udklædninger som findes i de forskellige webshops, og så på baggrund af disse lave dit eget.

Der er faktisk flere fordele ved dette. For det første så er du ikke med til at støtte børne arbejde, eller øge udledningen af skadelige stoffer i naturen. Du udsætter ikke dig selv for disse stoffer, men du ender ofte også med en udklædning, som er i betydelig bedre kvaliteten, end det meste du kan købe. Så derved har du en dragt, som holder mange flere år i forhold til en som er købt. Og så er der selvfølgelig også en anden stor fordel. Du er den eneste som kommer i lige præcis den udklædning. Du ved selv hvor irriterende det ellers er.. man syntes selv man har fundet det perfekte tyroler kostume, og når man så dukker op i det, så står der 5 andre i præcis det samme kostume. Alt dette undgår ved selv at lave et.