Teknik og økologi

Mange tænker nok, hvad har økologi og teknik til fælles er det ikke to modsætninger? Mange forrestiller sig at et økologisk landbrug er sådant et lille sted langt uden for byen, uden maskiner, computere og nærmest heller ikke nogen elektricitet.

Dette er dog ikke tilfældet normalt. Mange af de større okologiske landbrug har moderne maskiner som f.eks. dem der er udstillet på årets agromek messe.
Agromek messe er Danmarks største landbrugs messe med over fem tusidende besøgende hvert år og udstillere fra både indlandet og udlandet. Alt lige fra en fiat traktor til en john deere marksprøjter.
Mange af disse moderne maskiner er også at finde på de fleste økologiske landbrug, ja måske bortset fra marksprøjtere.
Store dele af landbrruget er enda computer styret, både med smarte business intelligence algoritmer til at sikre optimal belysninger og foder til dyrende men også regnskabs programmer, hjemmesider og meget mere. Et eksempel på et moderne landbrugs program som BI system.
Så selvom et landbrug er 100% økologisk betyder det ikke at det er også er 100% primitivt. Teknik er også en stor del af mange moderne landbrug. Landbrugets hovedformål er at tjene penge, men at gøre det på en måde så hverken dyr elller jord lider nogen form for overlast. Landbrug kan sagtens være andet end burhøns og marksprøjere og ofte får man en betydelig højere kvalitet hvis man ikke benytter sig af disse ting. Dog betyder det også at man ikke på samme måde kan drive rovdrift på naturen og dermed bliver de forskellige produkter også en smule dyrere at producere hvilket er grunden til at prisen på økologiske produkter ofte er en smule højere i butikkerne. Her spiller ting som big data fra microsoft også ind da man ofte kan benytte disse systemer til at finde bedre og mere miljø rigtige måder at lave tingene op, i sær hvis man går bare lidt op i teknik og økologi frem for blot at gå efter den billigste løsning som alt for mange desværre gør nu om dage.
Men det betyder så også at kvaliteten som regel også er del højere hvilket tydeligt kan smages på de færdige retter.
Så næste gang du er ude og handle, overvej om det ikke kan betale sig at smide de par kroner ekstra efter et økologisk kvalitets produkt fremfor f.eks. æg fra tyske burhøns der næppe har plads nok til at vende sig i det bur den tilbringer hele sit (ofte relative korte) liv i.