Træbriketter – er det godt for miljøet?

Eksempel på økologiske træbriketterHjemme hos os, har vi en stor brændeovn som vi bruger til opvarmning af stuen. Vi fyrer normalt op med enten almindeligt brænde eller træbriketter. Derfor er det også flere af mine venner som har spurgt mig, om træbriketter nu også er gode for miljøet. Så lad os prøve at tage et nærmere kig på disse træbriketter og se om det nu også er en god ide at fyre op med dem, frem for at bruge traditionelle opvarmnings kilder som el, olie eller fjernvarme. Dette så vi lidt nærmere på i vores gamle indlæg brænde og miljø.
Lad os starte med at se på hvad træbriketter er.

Hvad er træbriketter

Træbriketter eller blot briketter, består af savsmuld som er komprimeret rigtigt tæt og dermed har en høj brændeværdi. Du kan læse meget mere om fremstillingen af træbriketterne her på denne google doc artikel https://docs.google.com/document/d/1nteFTdlCJqyyA5Z0GnxS_O9T5T5lFApEr5WehnLgBek/edit, hvor de også mere grundigt beskriver hvad en træbriket er for noget.
Fordelen ved disse her briketter, er at de er nemme at stable og transportere. De er billige og passer godt i en brændeovn eller pejs. Men er de nu også gode for miljøet?

Co2 forurening

Træbriketter, og andre typer af træ brændsel, er hvad man kalder Co2 neutral. Når planter, herunder træer, gror op suger de en masse Co2 ud af luften. Den co2 går i forbindelse med planten og bruges bl.a. til at få planten eller træet til at gro. Så træer er en glimrende metode at fjerne en del af den skadelige Co2 vi har i luften.
Når vi så efterfølgende afbrænder træet, så frigiver vi en masse Co2, lige som med afbrænding af alt andet. Men den mænge Co2 der frigives vedbrænding af træ, svare faktisk til den mængde, som træet i sin tid, har fjernet fra luften. Så derfor siger man at træ er Co2 neutralt, når vi snakker brændsel. Så snakker vi Co2, så er træbriketter ikke direkte skadelige for miljøet, og faktisk bedre end både el, olie og fjernvarme (med mindre el’en kommer fra solceller eller vindmøller). Du kan se mere om dette i vores youtube video her https://www.youtube.com/watch?v=DZiZ09GIk0k

Dioxiner

Noget helt andet derimod er Dioxiner, som er klorholdige miljø gifte som er temmelig skadelige. En del forskning tyder nemlig på at der ved afbrænding af træ i private brændeovne frigives en del dioxiner, som dermed kommer ud i luften, går i forbindelse med vand dampene, og dermed falder ned på vores marker og drikkevand igen.
Ved en god forbrænding med høj temperatur, brændes disse Dioxiner normalt af, men desværre ser vi ofte at folk har en gammel og dårlig brændeovn, eller blot ikke ved hvordan man fyre korrekt op. Derfor er afbrænding af brænde og træbriketter desværre gået hen og blevet lidt af et problem her i Danmark.
En måde at komme det til livs på er at fjerne mulighederne for at købe billige briketter eller træ, ved at lægge ekstra afgifte på disse. Men dette ville blot gøre at vi går over til andre energi kilder som eks. kul eller olie, som jo faktisk er endnu dårligere for miljøet.
Så hvis du spørger mig, så burde der oplyses bedre om hvor man fyre korrekt op i sin brændeovn, for på den måde at mindske chancen for at de udvikles Dioxiner under afbrænding af træbriketter.